Načítám...

Svatomartinské kynuté rohlíčky

45992129_301252830597846_1828780496063037440_n.jpg

Ingredience: (množství na přípravu cca 20 rohlíčků)

Na potření:

  • rozšlehané vajíčko

Náplně:

Náplň tvarohová: 250g tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce moučkového cukru, lžíce mléka - vše vymícháme v jemnou konzistenci.

Náplň maková: 150g mletého máku, 300ml mléka, 100g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, 3 lžíce povidel, 1 lžíce rýžové mouky, 1 hrst bezlepkových piškotů/rozdrobených/ Na umletý mák nalijeme horké mléko, mák mírně povaříme a přidáme ostatní suroviny, až vznikne hustá krémová konzistence odstavíme a necháme vychladnout makovou náplň.

Náplň povidlová: rozmíchaná povidla

Náplň ořechová: 150g mletých vlašských ořechů, 250ml mléka, 100g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, 1 lžíce rýžové mouky, 1 hrst bezlepkových piškotů (rozdrobených), 1 lžíce rumu.

Postup:

Nejprve si nachystáme z vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. V míse smícháme smetanu, rozpuštěné máslo, žloutky, rum a mouky se špetkou soli. Pak přidáme vzešlý kvásek a vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě 60 minut kynout. Mísu s těstem zakryjeme utěrkou, igelitem nebo poklopem, aby neoschlo.

Po hodině si těsto vložíme na vál a rozdělíme na dva díly. Každý díl těsta mírně, jen co je nutné, pomoučíme, aby se nám nelepilo k rukám, vypracujeme a rozválíme přes mikrotenový sáček nebo kamenným válečkem na 5 mm silný kulatý plát. Každý kulatý plát rozřízneme na 8 trojúhelníčků, trojúhelníčky plníme náplní a rolujeme ke špičce, aby nám vznikl rohlíček. Při rolování mírně nařízneme širokou stranu uprostřed, aby se nám rohlíček lépe zahnul. Rohlíčky dáme na pečící papír a necháme cca 35 minut znovu kynout. Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme při 180C.

Časová náročnost:

Příprava: cca 10 minut

Kynutí + vykrajování trojúhelníčků + rolování: cca 75 minut

Kynutí + pečení: cca 60 minut

Zdroj: Vladěna Halatova (www.bezlepkove.com)