Načítám...

Vanilkové košíčky se žloutkovým krémem

DSC_0157.JPG

Ingredience:

Těsto na košíčky:

Krém:

  • 350ml mléka
  • 2 žloutky
  • 75g cukru moučka
  • 30g kukuřičného škrobu
  • 25g másla

Postup:

Mouku smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, celé vajíčko a vanilkový extrakt a ručně vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.

Mezitím si můžeme připravit krém. Mléko nalijeme do kastrolu a na mírném ohni ho zahříváme. V míse smícháme žloutky, cukr a škrob. Jakmile je mléko zahřáté těsně pod bodem varu, sundáme ho ze zdroje tepla a asi třetinu jej vlijeme k vaječné směsi a důkladně promícháme. Tuto směs nalijeme zpět do kastolu k teplému mléku, vrátíme na sporák a nepřestáváme míchat, dokud není vaječná směs dostatečně hustá. V tento moment opět sundáme ze zdroje tepla, vmícháme máslo nakrájené na kostky a promícháme, než se máslo zcela rozpustí. Kastrůlek přikryjeme potravinářskou fólií a takto necháme vychladnout.

Těsto vyndáme z lednice, z hroudy vezmeme vždy kousek těsta a v tenké vrstvě ho vytvarujeme po celé ploše připravených košíčků.Pečící papír si natrháme na malé kousky a aby se s ním lépe pracovalo můžeme ho v ruce zmuchlat.

Do každého košíčku pak vložíme pečící papír a na něj vsypeme suché fazole - zabráním tím, vyboulením těsta.

Troubu si předehřejeme na 160 stupňů.

Košíčky vyskládáme na plech a pečeme nejprve deset minut, poté plech vyndáme, z každého košíčku vyndáme fazole i pečící papír, vrátíme zpět do trouby a dopečeme dalších deset minut. Poté jej vyndáme. Ještě teplé košíčky vyklopíme lehkým ťuknutím z formy a necháme zchladnout. Žloutkový krém vložíme do cukrářského sáčku a košíčky jím naplníme. Dozdobit můžeme třpytkami.