Načítám...

Valašské frgále

P1080200.JPG

Ingredience:

Náplně:

Tvarohová: 500g tvarohu, 2 žloutky, 120g cukru moučka, 1 vanilkový cukr Všechny ingredience vyšleháme do jemného tvarohového krému.

Maková: 150g mletého máku, 300ml mléka, 100g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 50g másla, 1 lžička skořice, 3 lžíce povidel, 1 lžíce rybízové marmelády, 1 lžíce rýžové mouky, 1 hrst bezlepkových piškotů/rozdrobených/ Na umletý mák nalijeme horké mléko, mák mírně povaříme a přidáme ostatní suroviny, až vznikne hustá krémová konzistence odstavíme a necháme vychladnout makovou náplň.

Povidlová: 200g švestkových povidel, 1 lžíce rumu, špetka skořice a 1 lžička cukru moučka. Vše dobře rozmícháme do jemné konzistence.

Drobenka:

  • 50 g bezlepkové směsi 
  • 50 g cukru moučka
  • 40 g másla

Postup:

Příprava těsta v domácí pekárně

Do nádoby nalijeme 100ml mléka a do něj nasypeme 2 lžičky psylia, necháme 20 minut odležet. Pak přidáme do nádoby rozpuštěné máslo, 2 žloutky, čerstvé droždí, rozpuštěné sádlo, mouku se špetkou soli, cukr, čerstvé droždí a zbytek mléka. Nastavíme na program těsto, které trvá cca 90minut.

Ruční příprava

Do mísy nalijeme 100ml mléka a do něj nasypeme 2 lžičky psylia, necháme 20 minut odležet. Ve druhé míse si vytvoříme kvásek z droždí, trošky cukru, 100ml vlažného mléka, špetkou soli a dvou lžiček mouky.

Když máme vzešlý kvásek a zgelovatělé psylium, smícháme vše dohromady a přidáme ostatní suroviny. Elektrickým hnětačem vytvoříme vláčné jemné těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme cca 50 minut kynout.

Po přípravě a nakynutí

Pak těsto popřekládáme a uděláme dva nebo tři díly, z každého dílu uděláme rukama placku, kterou naplníme tvarohovou náplní, já dávám asi jednu velkou lžíci náplně, konce placky spojíme aby náplň zůstala uvnitř těsta. Vytvořenou kouli vložíme na pečící papír a opět vytvoříme placku, kterou necháme ještě 30 minut pod utěrkou kynout. Poté nakynutou placku potřeme rozpuštěným máslem a rozetřeme na ni náplně a drobenku.

Vkládáme do vyhřáté trouby na 180C, ve které máme ještě nahřátý plech/mísu/ s vodou aby když vložíme frgále do trouby došlo k zapaření. Po 10 minutách vyvětráme troubu, odděláme plech s vodou a snížíme teplotu na 160C, dopékáme asi 15 minut. Po upečení můžeme frgále polít rozehřátým máslem a rumem.

Zdroj: Vladěna Halatová