Načítám...

Ořechová kolečka s pomerančovou čokoládou

DSC_0851.JPG

Ingredience:

  • 120g hladké rýžové mouky Nutrifree
  • 60g namletých ořechů
  • 50g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 1 žloutek
  • 65g hořké čokolády (nejlépe s vysokým podílem kakaa)
  • 50g smetany ke šlehání
  • 15g másla
  • 1 velký pomeranč
  • 50g cukr

Na ozdobu:

  • pomerančová kúra

Postup:

Rýžovou mouku smícháme s jemně namletými ořechy a prosátým moučkovým cukrem. Přidáme změklé máslo společně se žloutkem  a ručně spojíme všechny suroviny v hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.

Z těsta vyválíme plát, tenký asi 1cm a vykrajovátky uděláme požádováná kolečka. Ta pomocí nože opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů a kolečka v ní pečeme cca 10 minut.

Pomeranč oloupeme, dužinu zbavíme bílé kúry. Nakrájíme na malé kostky, dáme do menšího kastrůlku, přilijeme pár lžic vody a přidáme cukr. Pomeranč necháme svařit, než je zcela měkký a rozvařený, tekutina by se měla z větší části odvařit.

Pomeranč přelijeme do sítka a pomocí lžící pasírujeme tak, abychom vytlačili co nejvíce šťávy do připravené misky.  Prozatím necháme stranou.

Smetanu vlijeme do rendlíku, dáme na sporák a zahříváme těsně pod bod varu - v tento moment sejmeme ze zdroje tepla. Čokoládu si nalámeme na kousky a vsypeme do horké smetany. Metličkou promícháváme, než se čokoláda zcela rozpustí. K čokoládě zašleháme máslo a také pomerančovou šťávu. Důkladně promícháme a necháme vychladnout.

Ořechová kolečka poté plníme připravenou čokoládou a slepujeme druhou částí.

Zbylou ( ztuhlou) čokoládu opět necháme maličko zahřát na sporáku ( pokud by byla příliš hustá, přilijeme lžíci smetany)  a poté jí pomocí lžičky poléváme vrchní vrstvu koleček.

Nakonec nastrouháme pomerančovou kúru a jí posypeme ořechová kolečka.