Načítám...

Donuty

P1090645.JPG

Ingredience: (na 12 donutů)

Postup:

Nejprve si nachystáme z vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. V míse smícháme smetanu, máslo, žloutky, rum a mouky se špetkou solí, pak přidáme kvásek a vyhněteme vláčné jemné těsto, které necháme na teplém místě cca hodinu kynout, mísu s těstem zakryjeme utěrkou nebo poklopem, aby neoschlo.

Po hodině si těsto vložíme na vál, není třeba moučit a vytváříme cca 1,5cm silné válečky asi 13cm dlouhé, které spojujeme, tvoříme něco jako věnečky. Necháme ještě cca 30 minut takto kynout. Mezi tím si nachystáme do hrnce olej, až je olej rozpálený nafouklejší stranou vkládáme do hrnce směrem dolů donuty a mírně smažíme z obou stran. Pak je pokládáme na papírový ubrousek aby nasál zbytek oleje. Smažení je třeba si pohlídat.

Pak si připravíme polevu z čokolády tak, že nad párou necháme rozpustit čokoládu s máslem, do této polevy namočíme jednu stranu donutů a zdobíme dle fantazie a chuti. Já použila rozmixované ořechy a různé čokoládové zdobení.

Zdroj: Vladěna Halatová