Načítám...

Bezlepkový chléb z domácí pekárny

P1080779.JPG

Ingredience:

  • 270 g bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane
  • 30 g čirokové mouky hladké
  • 50 g bezlepkové chlebové světlé směsi 
  • 20 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce oleje
  • 275 ml vlažného mléka (na namočení psyllia)
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky psyllia (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina), nebo rozmixovaná chia semínka1 lžička octa
  • 100 ml vlažné vody
  • 6 g sušeného droždí

Postup:

Do pečicí mísy nejprve nalijeme mléko, do kterého nasypeme psyllium, nebo rozmixovaná chia semínka, necháme 20 minut odležet a občas promícháme.

Pak přidáme ostatní suroviny (vodu, ocet, mouky, cukr, sůl, rozpuštěné máslo, olej a droždí). Zapneme na program bezlepkový chléb, který trvá 174 minut (tento program zahrnuje osmiminutové předehřátí pekárny, hnětení, kynutí, hnětení, kynutí a pečení). Pokud máme možnost nastavit hmotnost chleba, nastavíme 750 g a středně vypečenou kůrku.

Ihned poté, co vyděláme formu s upečeným chlebem z pekárny, si namočíme čistou utěrku a položíme ji na pečicí mísu s chlebem, který tím zakryjeme. Necháme tak minimálně dvě hodiny. Chléb nebude mít tvrdou kůrku, bude vláčný a bude se dobře krájet.

Ihned po nakrájení vkládáme chleba do misek a mrazíme. Dle potřeby vytahujeme minimálně tři hodiny před konzumací, nebo rozehřejeme v toustovači.

Zdroj: Vladěna Halatova (www.bezlepkove.com